6. 12. 2009.

Daleko je ta Bolonja

Primetićete da se prašina slegla posle zaleganja na drum pred Vladom Srbije. Kolege sa filozofskog i dalje protestvuju ali i to će uskoro da prođe (neminovno mora, još tri nedelje su do kraja semestra). Moje pitanje je sta će se sada desiti. Imam neki utisak da će cela priča od prošle godine da se ponovi.
Zavrsili su se protesti, studenti su videli da im je dobrano otišlo vreme (npr. vežbe na FPN-u još nisu počele). Pa će sada ista ta ekipa da sedne da uči. I zaboraviće na aktivizam, dok preguraju kolokvijume i sl. Polako zaboravljamo šta je uopšte bio cilj protesta. Više niko o tome na govori. A kladim se, kao što sam se kladio i prošlog novembra, da će se ista priča ponoviti. Međutim to će sledeće godine izgledati jadno, jer će ugroženih biti još manje. Ipak za 54 ESPB bodova treba skoro očistiti godinu. Mada uvek se nađe neki novi razlog za protestovanje.

I dok nam vreme curi iz ruku, reforma visokog obrazovanja, nešto nema nameru sama da se izvede. Nažalost. Jer ne vidim da iko drugi ima nameru da je oktroiše barem. Ma bio bih srećan kada bi neko samo pomenuo primenu "bolonje" izvan dva protestna meseca. Nijedna tribina, nijedan panel, set predloga, savet, mišljenje... Ništa. Zaleganje na drum pa makar se odužilo do decembra lakše je od inicijative za proemnu. A činjenice su sledeće. Od svih učenika koji završe srednju školu (oko 80% generacije) fakultet upiše 40% njih... Završiće ga, ikada - nekad 1/4 upisanih. Izgradnja ljudksog kapitala u punom jeku nema šta!

Нема коментара: