18. 2. 2010.

Dnevnik fakultetskog računovođe

Evo interesantnih informacija koje se mogu naći u bilansima nekoliko fakulteta:

Završiti Medicinski fakultet vrlo je teško. Dobiti diplomu tog fakulteta vrlo je skupo! Izdavanje diplome tog fakulteta naplaćuje se 3.000 din. a ukoliko želite duplikat on košta 2.500 din. Na Veterinarskom je bila slična situacija u 2009. godini, 3.500 din. po diplomi ili duplikatu iste. No, da bi ste tu diplomu zaista dobili, osim što morate da završite fakultet, potrebno je platiti i 500 din. za izdavanje uverenja o diplomiranju - koje se prilaže pre izdavanja diplome. Hemijski fakultet je šampion. U 2007/2008. školskoj godini, izdavanje deiplome je koštalo svega 2.500 din. Duplikat nešto skuplje, 5.000 din. Svetska ekonomska kriza nije zaobišla ni Hemijski fakultet, pa je inflacija, bar što se tiče diploma bila 100%. Već prošle školske godine izdavanje diplome koštalo je 5.000 din. a duplikata 10.000 din.!

Ukoliko studirate Hemijski fakultet i slučajno želite da podnesete dokumentaciju za stipendiju ili letnju školu, potrebno vam je uverenje o položenim ispitima. Kao i svima. Ali retko gde ono košta 2.000 din. kao na ovom fakultetu. Nije li prazan novčanik prava nagrada za najbolje studente?!

Na Fakultetu veterinarske medicine je godišnje izdvajano po 1.700 evra na popravku fotokopir aparata. Nakon tri godine, uprava fakulteta se odlučila na hrabar i odlučan investicioni potez - kupili su novi fotokopir. (Ne znam da li ste nekada kupovali dotični uređaj ali za par hiljada evra možete kupiti pravi spejs šatl, posle čega će ekipa iz Antike ili Kopi Centra moći samo da vam pljune pod prozor, da se kolokvijalno izrazim.)
Da veterinari nisu nimalo naivni pokazuje i podatak da su u 2009. godini ostvarili prihod od 6.000.000 din. kroz naplatu prijava za ispit.

Svi podaci su preuzeti iz zvaničnih dokumenata koje su dostavile uprave pomenutih fakulteta (pravilnici, cenovnici, bilansi stanja i bilansi prihoda i rashoda). Ako neki podatak nije tačan to je samo zbog toga što onda pogrešno piše u bilnasima. U dokumente sam imao uvid kao član tima koji istražuje finansijske tokove na fakultetima Beogradskog univerziteta.

DOKUMENTA SU DOBIJENA KAO ODGOVOR UPRAVA FAKULTETA NA REŠENJE POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA, PO ZAHTEVU CENTRA ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA BEOGRADSKE OTVORENE ŠKOLE.